Shakshuka met verse zalm
Wat heb je nodig
⚡️1 eetlepel roomboter
⚡️2 zalmfilets met huid in de lengte gehalveerd
⚡️2 eetlepels extra vergine olijfolie
⚡️2 uien gesnipperd
⚡️ teentjes knoflook geperst
⚡️ 1eetlepel paprikapoeder
⚡️1 tl chilipoeder
⚡️2 theelepels oregano
⚡️2 eetlepels citroensap
⚡️3 paprikas
⚡️400 milliliter passata
⚡️Peper naar smaak
⚡️250 gram cherrytomaten gehalveerd
⚡️3 eieren
⚡️4 eetlepels gehakte peterselie
⚡️Brood naar keuze
Bereiding
1. Verhit de boter in een grote, wijde pan. Bak de zalm in 4 minuten om en om zodat hij iets kleur krijgt. Haal uit de pan en houd apart.
2. Maak de pan schoon met keukenpapier. Verhit de olijfolie in de pan en bak hierin de uien en knoflook zachtjes aan.
3. Voeg de paprika en tomaat toe en bak 5 minuten zachtjes mee. Voeg paprikapoeder, chilipoeder, citroensap en de oregano toe.
4. Schenk de passata erbij. Breng op smaak met peper. Breng aan de kook. Doe de deksel op de pan. Kook zachtjes 15 minuten tot een lekkere smeuïge groentesaus. Check regelmatig of het niet aanbrandt. Voeg zo nodig wat water toe.
5. Snij de zalm ondertussen in stukken.
6. Schuif de saus een beetje opzij en leg de 4 stukken zalm erin.
7. Maak tussen de stukken zalm, 3 kuiltjes in de saus en breek in elk kuiltje 1 ei.
8. Laat nog ongeveer 10 minuten zachtjes koken tot de eitjes en de zalm gaar genoeg zijn en de tomaatjes een beetje zacht zijn geworden.
9. Hak intussen de peterselie grof.
10. Bestrooi de shakshuka met de vers gehakte kruiden. Serveer met stukken brood.
Gepureerde pompoensoep
Wat heb je nodig (voor 4 glaasjes):
💫300 gram pompoen
💫150 gram wortel
💫500 ml water
💫1 rode ui
💫2 tenen knoflook
💫50 gram bleekselderij
💫Bouillon blokje
💫1 takje poriander
💫1 takje peterselie
1. Snij alle groenten. Doe een scheut olijfolie in de pan met daarbij de gesneden groenten. Bak dit even kort aan. Hou de koriander en peterselie apart.
2. Voeg 500 ml water met daarbij een bouillonblokje toe aan de pan. Laat dit 14 minuten koken.
3. Voeg de verse kruiden toe en kook 1 minuut mee.
4. Pureer de soep naar gewenste dikte en serveer het in een glaasje.
Ovenschotel met zoete aardappel en broccoli 🥦
Recept voor 6 personen:
⚡️ 1 kilo zoete aardappel
⚡️ 2 broccoli
⚡️ Klontje roomboter
⚡️ 50 ml melk
⚡️ Zout en peper naar smaak
⚡️ 600 g kipfilet in blokjes gesneden
⚡️ 1 ui in sliertjes gesneden
⚡️ 2 teentjes knoflook fijngehakt
⚡️ 3 eetlepels olijfolie
⚡️ 2 theelepel paprikapoeder
⚡️ 1 theelepel chilipoeder
⚡️ 2 theelepel gedroogde basilicum
⚡️ 6 eetlepels chilisaus (zelf gemaakt o.b.v mapple syrup)
⚡️1 eetlepel ketjap manis
⚡️100 ml kokosmelk
⚡️ Drie handjes geraspte mozzarella
1. Kook de zoete aardappelen gaar
2. Voeg in de laatste 15min van de gaartijd van de zoete aardappelen, de brocolli roosjes toe.
3. Wanneer de aardappelen en broccoli gaar zijn, giet je ze af.
4. Stamp alles fijn met de boter en de melk.
5. Proef en breng op smaak met zout en peper.
Voor de saus:
1. Verhit een pan met olijfolie. Snijd de kipfilet in reepjes en bak ze in de pan gaar op een middelhoog vuurtje.
2. Voeg de ui en de knoflook toe en roer alles mooi samen.
3. Vervolgens voeg je alle kruiden toe. Meng alles goed samen en breng op smaak met zout en peper.
4. Laat alles mooi bakken voor een 10 tal min.
5. Voeg daarna de chilisaus toe. Meng alles goed samen en laat het even inkoken.
6. Giet vervolgens de kokosmelk toe en laat het rustig koken. De kokosmelk dient enkel opgewarmd te worden in de saus.
Doe de puree onderin de ovenschaal en voeg daar bovenop de saus met kipfilet toe. Top af met een handje mozzarella en verwarm 15 minuten op 180 graden in de oven.
Kip Goulash
Benodigdheden voor 2 personen:
⚡️ 1 ui
⚡️1 paprika
⚡️400 gram vastkokende aardappelen
⚡️200 gram kipfilet
⚡️ 400 gram sperziebonen
⚡️1 eetlepel olie
⚡️ 3 eetlepels goulash kruiden zonder zout
Hoe maak je het?
1. Maak de ui en paprika schoon
2. Snijd de ui in snippers en de paprika in blokjes
3. Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes
4. Snijd de kipfilet in blokjes
5. Was de sperziebonen en halveer ze
6. Kook de sperziebonen gaar
7. Verhit de olie en roerbak de kip en de ui in enkele minuten bruin
8. Bak de goulashkruiden kort mee
9. Voeg de paprika, aardappelblokjes toe aan de pan en bak dit in 15 minuten gaar (wanneer je van een knapperige aardappel houdt, kan je deze eerst voorkoken en vervolgens in de pan bakken)
10. Giet de sperziebonen af en voeg toe. Roer het geheel even door.
Salade met gamba’s en asperge
Ingrediënten voor 1 salade
• 100g gamba’s
• 100g asperges
• 100g champignons
• 25g sla
• 1-2 schijven ananas (uit blik)
Bereidingswijze
1. Blancheer de asperges.
2. Bak de gamba’s, champignons en de asperges goed aan.
3. Snijd de schijven ananas in stukjes.
4. Voeg alles bij elkaar.
5. Eventueel kun je hier 1 snee brood bij serveren, hoeft niet.
Gezonde kapsalon
Ingrediënten voor 2 personen
• 300g (zoete) aardappel
• 300g snacktomaatjes
• 200g komkommer
• 150g kipfilet in blokjes
• 100g sla
• 75g 30+ (vegan) geraspte kaas
• 1 rode ui
• 1el olijfolie
• Peper
• Kruiden naar keuze
Voor de saus
• 1 teentje knoflook
• 3el (soja)yoghurt
• 1el (vegan)mayonaise
• Peper
• Sambal
Bereidingswijze
1. Warm de oven voor op 210 graden
2. Leg de blokjes kip in de kruiden in een apart schaaltje.
3. Was de aardappels en snijd ze in steeltjes.
4. Doe de frietjes in een grote schaal, voeg hier wat olijfolie aan toe en de peper.
5. Leg de frietjes naast elkaar op een rooster en zet ze 30 minuten in de oven.
6. Meng de knoflook/yoghurt/mayonaise/peper/sambal goed door elkaar tot een sausje.
7. Bak de kip heerlijk mals in een koekenpan.
8. Doe de frietjes in een ovenschaal, beleg deze met de kip en de kaas.
9. Zet de schaal 10-15minuten in de oven.
10. Haal de schaal uit de oven en maak er op je bord een kapsalon van; voeg de sla, ui, tomaat,
komkommer en de saus toe.
Paella
Ingrediënten voor 5 porties
• 600g zeevruchtenmix
• 400g erwten en wortelen
• 325g zilvervliesrijst of gele rijst
• 1 rode paprika
• 1 ui
• 2-3 teentjes knoflook
• 1 groentebouillontablet
• 2 stuks Spaanse saffraan
• 1el olijfolie
• Kruiden naar keuze: peper/paprikapoeder/evt. viskruiden/Cayenne etc.
Bereidingswijze
1. Snijd de ui en knoflook in kleine stukjes en fruit deze aan in een grote wokpan.
2. Kook de rijst volgens de verpakking samen met 1 bouillonblokje in een aparte pan.
3. Voeg de (bevroren) zeevruchtenmix toe.
4. Snijd de paprika in kleine stukjes en voeg deze samen met de erwten en wortelen toe aan de
wokpan.
5. Voeg vervolgens de rijst en wat kookvocht toe aan de zeevruchtenmix.
6. Voeg de Spaanse saffraan en de kruiden toe naar smaak. Als je van pittig houdt kun je er een
rode peper aan toevoegen.
7. Laat alles even goed inkoken.
8. Smakelijk!
Poke bowl- kip
Ingrediënten voor 2 porties
• 200g kipfilet
• 80g ongekookte (zilvervlies)rijst
• ½ mango
• ½ komkommer
• (geraspte) wortel
• 1 avocado
• 1 klein blikje edamameboontjes
• 2el sesamzaad
• 0% chilisaus
• Evt. klein beetje ketjap
Bereidingswijze
1. Kook de rijst zoals op de verpakking staat beschreven en doe dit in een kom.
2. Snijd de kipfilet in blokjes en doe ze in een kom. Meng deze met de chilisaus en ketjap goed
door elkaar.
3. Laat dit even goed intrekken en bak vervolgens de kipfilet tot deze gaar is.
4. Doe alle ingrediënten mooi versierd/verdeeld bovenop de rijst in een schaal.
Jambalaya
Ingrediënten voor twee personen
• 1 el kokosolie
• 1 ui
• 100 gram chorizo
• 1 courgette
• 1 rode paprika
• 400 gram bloemkoolrijst
• 100 gram gegaarde garnalen
• 3 el verse peterselie
Bereiding:
1. Snijd de courgette, de chorizo en de paprika in blokjes.
2. Snijd de ui in halve ringen.
3. Verhit de kokosolie in een wok of hapjespan en bak hierin de ui en de chorizo enkele minuten
al omscheppend aan.
4. Voeg de courgette en de paprika toe en bak dit mee totdat deze zacht beginnen te worden.
5. Als laatste voeg je de bloemkoolrijst en de garnalen toe.
6. Bak alles samen totdat het goed warm is. LET OP!: Bak de bloemkoolrijst niet te lang mee, dit
kan ervoor zorgen dat het geheel slap/waterig wordt, dit is zonde!
7. Garneer met de verse peterselie
Een stoofpannetje van gehaktballetjes in stroganofsaus 🥘
Wat heb je nodig? (5 porties)
500 g Rundergehakt
10 tl Mosterd
10 tl Paprikapoeder
1 ei
15 g Platte peterselie
3 rode paprikas
500 g Champignons
1 Ui
1 Teen Knoflook
70 g Tomatenpuree
1 Runderbouillon (getrokken van het bot)
200 ml kokosmelk
0.2 el maïzena
Bereidingswijze:
1. Doe het gehakt in een kom. Voeg hier 5 tl paprikapoeder, gehakte, peper, twee handjes verse peterselie, 1 ei en naar smaak himalaya zout aan toe.
2. Kneed het gehakt door elkaar en draai er circa 20 gehaktballetjes van.
3. Verhit de hapjespan, voeg de gehaktballetjes toe (je hoeft geen boter of olie te gebruiken!) en bak ze rondom goudbruin.
4. Schep de gehaktballetjes uit de pan op een bord. Je hoeft ze nog niet helemaal gaar te bakken.
5. Bak de paprika's, champignons, ui, knoflook en paprikapoeder in het bakvet van de gehaktballetjes op hoog vuur, totdat de groenten geslonken zijn.
6. Voeg de tomatenpuree en mosterd toe en bak een minuut mee.
7. Voeg 1 tl bottenbouillon, 250 ml water en de kokosmelk toe.
8. Breng het vocht aan de kook en zet dan het vuur laag.
9. Voeg de gehaktballetjes toe en doe de deksel op de pan.
10. Laat 10 minuten zachtjes pruttelen, of totdat de gehaktballetjes gaar zijn en het vocht iets is ingedikt.
11. Blijft de saus te dun? Bind hem dan met aardappelzetmeel of maizena en water.
12. Bestrooi de stroganoffsaus en gehaktballetjes vlak voor serveren met de overige peterselie
Serveer met (glutenvrije) pasta of (bloemkool)rijst
Pastinaak tomaat soep
Wat heb je nodig? (voor 6 personen)
1 ui
2 teentjes knoflook
20 gram verse gember
750 gram roma tomaten
400 gram pastinaak
70 gram tomatenpuree
1 liter water
Groentebouillon (van damhert)
Verse peterselie
Bereidingswijze:
1. Snij alle groenten fijn
2. Voeg 2 eetlepels olijfolie toe in een soeppan en bak hier de ui, knoflook, gember en pastinaak in. Voor ongv 5 minuten op middelhoog vuur.
3. Voeg de tomatenpuree toe en bak al roerend 5 minuten mee
4. Voeg de tomaten en het kokende water toe en verkruimel de bouillonblokjes erboven.
5. Breng aan de kook en laat ca. 15 min. zachtjes koken. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
6. Snijd de peterselie fijn.
7. Pureer de soep met de staafmixer.
8. Verdeel de soep over kommen en bestrooi met peterselie.
Top de soep eventueel af met een theelepel pesto. Eetsmakelijk!