Overgewicht en obesitas
Wilt u graag afvallen en heeft u overgewicht (BMI 25-30) of obesitas (BMI >30)? Wellicht heeft u zelf al een of meerdere pogingen gedaan om af te vallen. Vaak gaat dit tijdelijk goed, maar na een tijdje vallen we terug in onze oude gewoontes. Herkenbaar? Door een voedingsadvies op maat, gericht op uw leefstijl en eetgewoonten is het goed vol te houden.
Overgewicht ontstaat als het lichaam langdurig meer energie (calorieën) binnenkrijgt dan het nodig heeft. Als de balans doorslaat doordat u gedurende een langere tijd te veel eet en/of te weinig beweegt neemt uw gewicht toe.
Niet alleen (te) veel eten hoeft een oorzaak te zijn voor het ontwikkelen van overgewicht of obesitas. Het kan zomaar zijn dat de verdeling in de voeding niet goed is, of dat uw metabolisme verstoord is (door bijvoorbeeld hormonen).
Bent u klaar met de overtollige kilo's en wilt u afvallen en niet meer aankomen? Maak dan een afspraak!
Ondergewicht of Ongewenst gewichtsverlies
Ondergewicht of ongewenst afvallen is voor veel mensen een grote zorg. Vaak wordt er niet stil gestaan bij de impact van afvallen of een te laag gewicht op de gezondheid.
Ondergewicht kan lichamelijke klachten met zich meebrengen, zoals een futloos gevoel of een verminderde weerstand. Daarnaast kan bij ondergewicht of ongewenst gewichtsverlies het lichaam op den duur bepaalde belangrijke vitamines en mineralen tekort komen. Ook dit kan een belangrijke oorzaak zijn van het ontwikkelen van klachten.
Samen maken we een plan van aanpak. Vaak kunnen kleine aanpassingen wat betreft productkeuzes, grote gevolgen hebben voor uw welzijn en gezondheid. Lukt het uiteindelijk niet om voldoende te eten, dan kan er medische voeding worden ingezet (drinkvoeding, sondevoeding, poeders etc.).
Diabetes
Op dit moment hebben ongeveer 1 miljoen mensen in Nederland diabetes. Diabetes, met name type 2, gaat meestal hand in hand met overgewicht. Overgewicht verhoogt het risico op diabetes type 2 en onzorgvuldig gebruik van insuline veroorzaakt weer overgewicht en zo is de cirkel rond.
"Diabetes type 2 is omkeerbaar!"
Het is mogelijk om diabetes type 2 te voorkomen bij patiënten met pre-diabetes.
Samen kunnen we kijken in hoeverre we uw medicatie bij diabetes type 2 kunnen verminderen en eventueel zelfs helemaal kunnen laten verdwijnen. We proberen de cellen weer gevoeliger te maken voor insuline. Voeding heeft een groot effect op de bloedsuikers. Samen gaan we kijken wat in uw voeding en leefstijl mogelijk is om aan te pakken.
Doordat niet alleen de glucosestofwisseling, maar ook de vetstofwisseling verstoord is geraakt, lopen mensen met diabetes een groter risico op hart- en vaatziekten. Vaak is het cholesterolgehalte verstoord. Bijna 75% van de mensen met diabetes overlijdt uiteindelijk aan de hart- en vaatproblemen die na verloop van tijd zijn ontstaan. Stuur ons een berichtje en dan kunnen we kijken naar uw voeding en leefstijl met als doel om de glucose- en vetstofwisseling weer onder controle te krijgen.
Hart- en vaatziekten
Hart- en vaatziekten ontstaan als de bloeddoorstroming in bepaalde slagaders, zoals de kransslagaderen rond het hart of de slagaders naar de hersenen, onvoldoende wordt. Dit kan ontstaan door vaatvernauwing. Er kunnen verschillende ziektebeelden ontstaan, zoals hypercholesterolemie (hoog cholesterol), hypertensie (hoge bloeddruk), hartinfarct, angina pectoris, hartfalen, hartritmestoornissen, een beroerte en een hersenbloeding. Weet jij wat jouw cellen/vaten nodig hebben aan voedingsstoffen om optimaal te kunnen functioneren? Laten we de behandeling daar dan eens mee beginnen! Voor een persoonlijk advies, vragen of dieetvoorschrift kunt u een afspraak maken.
COPD
COPD is een longziekte waarbij uw longen zijn beschadigd. Ademen is moeilijker en u kunt wellicht minder energie opnemen. De afkorting COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease (Chronische Obstructieve Long Ziekte).
Aangezien voeding bijdraagt aan de hoeveelheid spiermassa en zo de functionele capaciteit vergroot, is het zinvol om dieetbehandeling op te nemen in de totale behandeling van een cliënt met COPD.
Mensen met COPD hebben een verhoogd risico op botontkalking wat de kans op botbreuken verhoogt. Dit kan komen door gebruik van corticosteroïden, maar ook een verminderde lichamelijke activiteit. Met voeding kunnen we dit proces zo lang mogelijk uitstellen en zelfs tegengaan. Ook kan voeding zowel de ontsteking in de longen tegen gaan als de longfunctie te verbeteren.
Wilt u uw proces van COPD zo veel mogelijk vertragen en de kwaliteit van uw leven terug? Neem contact op en dan bespreken we wat we voor u kunnen betekenen.
Eetstoornissen
Dit kan zijn omdat je niet meer wil eten, maar ook omdat je de hele dag door wil eten en jezelf niet kan controleren. Herken je het gevoel dat je na een lange dag werken een reep chocolade nodig hebt om tot rust te komen? Of na een conflict met familie een zak chips nodig hebt? Of dat je sneller naar de koekjes grijpt bij stress of vermoeidheid?
Merk je dat je bij vele afvalpogingen eten nodig hebt om je gevoelens, gedachten of stress onder controle te houden? Ben jij er klaar mee en wil je je eetgedrag onder controle krijgen? Dan kan Livade je bij helpen. We beschikken over verschillende technieken om je te helpen je eetgedrag onder controle te krijgen met blijvend resultaat als doel. Dit doen we stap voor stap en in een tempo wat voor jou prettig voelt.
Sportvoeding
In de sportschool kom je ze geregeld tegen, de termen als spier- en vetpercentage. Velen hebben als doel om zo veel mogelijk vetmassa te verliezen en spiermassa op te bouwen. Ook de eiwit-shakes mogen niet ontbreken. Maar hoe zit dat nu? Heb je deze juist wel of niet nodig en wanneer kun je ze het beste nemen?
Met alleen sporten kom je er niet. Voeding speelt een erg belangrijke rol. Ook sportprestaties hangen af van voeding.
Voeding kan je helpen om net die paar seconden sneller te kunnen rennen om zo op de eerste plek te komen in plaats van tweede.
Wat kan je het beste voor, tijdens en na de training eten of drinken? Wanneer heb je sportdranken nodig? En welke? Voor al jouw sport- en voedingsvragen kun je bij ons terecht. Neem gerust contact op en onze specialist op sportvoeding beantwoord al je vragen!